Det dödligaste kriget för journalister i vår tid
Utan modiga journalister på plats får vi aldrig veta sanningen
Ur den israeliska maktens och militärens perspektiv tycks alla som befinner sig i Gaza vara tillräckligt nära Hamas, både geografiskt och mentalt, att de saknar skyddsvärde.
Därför kan Israel bomba och döda urskillningslöst – fast och fullt övertygade om att det som är dåligt för människorna i Gaza också är dåligt för Hamas.
Det är därför civila dör som flugor just nu men också därför det pågående kriget är den dödligaste konflikten i modern tid för journalister.
I dag samlades bland andra representanter för Reportrar utan gränser, Journalistförbundet, Svenska Pen, Publicistklubben, Utgivarna och Sveriges Tidskrifter och en rad journalister och andra vänner av det fria ordet på Mynttorget i Stockholm.
Vi stod där i en stödmanifestation för journalister. Och för att uppmärksamma att över 40 journalister hittills dödats i kriget. Både i Israel och Libanon, men framför allt i Gaza. Varje dag dör en journalist i det pågående kriget. Det är en tragedi för de drabbade och deras anhöriga, men också en katastrof för journalistiken.
Som Ulrika Hyllert, Robert Aschberg, Kerstin Almegård och Erik Larsson skrev i en debattartikel i DN i går: ”Omvärlden behöver få veta vad som händer. Påståenden om attacker behöver bekräftas, propagandan från båda sidor måste korrigeras om vi ska få en korrekt bild av konflikten. Alternativet är mer polarisering och mer död. Minst 40 journalister har dödats i området sedan den 7 oktober. Vi kräver att båda sidorna i konflikten värnar mediernas rätt att rapportera om vad som faktiskt händer.”
Detta är alltid helt centralt när krig och konflikter rasar. Utan närvarande medier och modiga journalister, som söker sig in i konfliktzonerna, kommer vi inte att få veta vad som sker. Alla vet hur viktig den uppgiften är, därför låter det nästan banalt att påpeka det.
Den enda som vinner på den ordning där journalister inte längre är fredade utan i stället blir måltavlor är den som begår brott, den som föraktar demokratin. Det måste alla förstå, vare sig man är israel, palestinier, militär eller civil – eller svensk mediekonsument.
Efter den 7 oktober är arbetet med en saklig och relevant nyhetsrapportering från Israel och Palestina dödligare än någonsin. Det gör sanningssökandet och det journalistiska uppdraget svårare än på länge.
Som journalister ska vi sörja och minnas våra döda kollegor, men också tillsammans fortsätta kämpa för varje reporters möjlighet att arbeta i säkerhet.